Welke soorten yoga zijn er?

Er zijn heel veel soorten yoga. Zoveel soorten yoga dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet? Dan ben je hier op het juiste adres. In dit artikel ga je vertellen welke soorten yoga er zijn. Dat maakt het handiger voor jou om te bepalen welke soort yoga het best bij jou past.

Klaar voor?

Mooi!

More...


Maar voordat ik je ga vertellen over de verschillende soorten yoga, wil ik je eerst vragen stil te staan bij jouw doel. Waarom wil je graag yoga gaan doen?

Wil je bijvoorbeeld vooral yoga gaan doen om je mentaal te kunnen ontspannen? Of gaat het je erom jouw kracht en lenigheid te vergroten? Of misschien wil je juist yoga gaan doen om je spiritueel en persoonlijk te ontwikkelen?

De ene soort yoga is de andere niet. En afhankelijk van je doel zal de ene soort yoga daarom beter bij je passen dan een andere soort yoga. Sta dus eerst even stil bij waarom je yoga doet of wilt gaan doen.

Verder raad ik je aan om diverse proeflessen te nemen, zodat je beter gevoel krijgt bij welke soort yoga het beste bij jou past.


De verschillende soorten yoga die er zijn kan je in 3 categorieën indelen:

  1. Flow Yoga versus Statische Yoga
  2. Yin Yoga versus Yang Yoga
  3. Hot Yoga versus "Not Hot" YogaFlow Yoga versus Statische Yoga


Bij Flow Yoga soorten gaan de houdingen (asana's) vloeiend in elkaar over. De verschillende yoga houdingen worden in een vloeiende beweging met elkaar verbonden. Dit is een actieve vorm van yoga, waar je ook veel energie van krijgt (ja behalve mijn man, maar dat is een ander verhaal!).

Een voorbeeld van Flow Yoga is Ashtanga Yoga.


Het tegenovergestelde van Flow Yoga, is Statische Yoga. Bij deze vorm van yoga wordt iedere yoga houding (asana) op zichzelf uitgevoerd. Daarbij wordt altijd een aantal fases doorlopen:

  • Voorbereiding
  • De yoga houding aannemen
  • Volhouden van de houding
  • Terugkomen uit de houding
  • En tot slot navoelen

Voorbeelden van Statische Yoga zijn: Hatha Yoga en Critical Alignment Yoga.Yin Yoga versus Yang Yoga

De tweede categorie soorten yoga is het onderscheidt tussen yin en yang. Yin staat voor ontspanning en overgave, terwijl yang staat voor inspanning en kracht.


Als je je beter wilt leren ontspannen, is yin yoga een hele goede keuze. Bij Yin Yoga gaat het om loslaten, ontspannen, en diep in je lichaam werken op het niveau van bindweefsel en gewrichten. Dat is ook de reden dat de houdingen heel lang worden aangehouden. Minimaal 3 tot 5 minuten, maar soms zelfs wel 10 minuten per houding. Met Yin Yoga pak je de dieper gelegen blokkades aan in je lichaam.

Yang Yoga daarentegen, gaat om kracht. Iedere houding vereist kracht. Ik noem het daarom ook liever Power Yoga. Zowel om in de houding te komen als om deze vast te houden.

Er zijn trouwens ook soorten yoga die zowel Yin als Yang elementen in zich hebben.Hot Yoga versus "not hot" yoga

De derde en laatste categorie soorten yoga is het onderscheidt tussen hot yoga en gewone yoga.

Bij Hot Yoga doe je yoga in een hele warme ruimte (25 tot 40 graden Celsius!). Daardoor ga je behoorlijk zweten. Afvalstoffen worden dan beter afgevoerd door je lichaam. En omdat al je spieren dan warm zijn, zijn ze automatisch wat soepeler, zodat je dieper in de houding komt.

Een vorm van deze yoga soort is Bikram Yoga en Hot Yoga.


Teveel soorten yoga om op te noemen!

Er zijn natuurlijk nog veel en veel meer soorten yoga dan die ik hier heb opgenoemd. Maar ze zijn wel allemaal in te delen in bovenstaande 3 categorieën. Dus zodra je weet wat jouw doel is met yoga, kan je ook gemakkelijk bepalen welke categorie yoga het beste bij jou past.

Wat is jouw favoriete soort yoga? Laat het me hieronder weten!!


You may also like

Welke soorten yoga zijn er?

Welke soorten yoga zijn er?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>